FAQ – De Google Webmaster-richtlijnen

Google-richtlijnen voor webmasters

In de afgelopen jaren heeft Google veel nuttige hulpmiddelen geleverd voor het verbeteren van websites. Voordat u deze of andere tools gebruikt, moet u echter eerst de richtlijnen van Google voor webmasters kennen, aangezien deze de basis vormen voor alle maatregelen. De richtlijnen bevatten veel nuttige tips en ook informatie over welke maatregelen zijn toegestaan en welke kunnen leiden tot sancties. Deze punten moeten zeer serieus worden genomen, want als iemand deze richtlijnen overtreedt, kunt u zelfs uit de Google-index worden verwijderd.

De Google-index is het uitgangspunt

Zodra u een website hebt gemaakt en de pagina in de Google-index staat, zijn de Google-webmasterrichtlijnen van toepassing. Dus als u uw website permanent op Google wilt laten vertegenwoordigen, moet u de richtlijnen volgen. De Google-webmasterrichtlijnen bevatten in wezen drie belangrijke onderdelen.

Deel 1:

Het eerste belangrijke deelgebied is de vindbaarheid van de website en de volledige subpagina’s via de geautomatiseerde bezoeken van Google Bots. Tijdens elk bezoek wordt informatie over de website opgeslagen en als resultaat in de organische zoekopdracht uitgeworpen. Hoe makkelijker het voor Google is om dit te doen, hoe groter de kans op goede resultaten. Handig is hier een digitale inhoudsopgave (Sitemap.xml), die met de Google Webmaster Tools kan worden ingediend. 

Deel 2

Het tweede belangrijke punt is de inhoud van de overeenkomstige website en de opname ervan in de resultaten van de zoekmachines. Google herkent de inhoud sneller en beter door middel van hoogwaardige tekst. Hoe nuttiger de inhoud door Google wordt herkend en geïndexeerd, hoe groter de kans op goede resultaten.

De Google Webmaster-richtlijnen

Deel 3

Het derde belangrijke punt is de ervaring van de gebruikers op de website en hun gedrag. Hoe beter de bezoeker zich op de website beweegt en informatie vindt, hoe beter de zogenaamde gebruikerservaring en de kans op topresultaten in de organische zoekopdracht. Dit omvat niet alleen de navigatie en het menu, maar ook vele andere aanvullende factoren.

Samenvattend kan gesteld worden dat een website geoptimaliseerd moet worden voor de bezoekers en niet voor de zoekmachines. Met kerstmis versier je immers een winkel voor de bezoekers en niet voor de kerstman. Wanneer je een website maakt, moet je vanaf het begin nadenken over de algemene structuur, want het is een essentieel onderdeel voor een goede positie in de grote zoekmachines. Dit omvat een duidelijke afbakening van de afzonderlijke categorieën en hun inhoud, inclusief koppen.

Mobiele apparaten

Door het toenemende aantal mobiele apparaten zijn er nog tal van technische aspecten die in aanmerking moeten worden genomen. Zo is er de laadsnelheid en de presentatie op mobiele apparaten. Deze moeten zo optimaal mogelijk zijn en een perfecte weergave mogelijk maken.  Bij Accelerated Mobile Pages spelen ook andere factoren een rol die met name deze AMP’s beïnvloeden.

Wie de richtlijnen van Google voor webmasters overtreedt, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een linkuitwisselingsprogramma, door gebruik te maken van gekopieerde teksten, door verborgen teksten op de website op te nemen of door cloaking, kan door Google worden gestraft of zelfs uit de index worden verwijderd. Google biedt echter ook de mogelijkheid om deze websites te verbeteren en een verzoek tot herstel in te dienen.

Bron: Google Webmaster-richtlijnen

Locatie

WSO Internationaal
Grevenbroicher weg 45
50829 Keulen Duitsland
Telefoon: +49 221/29884152
e-mail: info@web-seo-online.com